Tunnelmia Kangasniemeltä

Kangasneimellä käytiin kirkkovenesoudun SM kisat 2000 m ja 10/5 km:n matkoilla. Päällimmäisenä mieleen jäi Anu T:n järjettömän suuri työmäärä naisten joukkueen kasaamisessa ja Anun, Heinin ja  Suvin puurtaminen nuorten joukkueen kasaamisessa. Miesten joukkue kasautui vaivattomasti eikä vaihdoksia alunperin suunniteltuihin joukkueisiin tarvinnut tehdä, lähellä kyllä sekin oli yhden avainsoutajan sairastumisen myötä. Mika valmentajana jaksoi, jaksoi ja jaksoi treenistä treeniin, kisasta kisaan jatkaa määrätietoisesti koko kirkkiskauden ajan. Veikko istui perämiehenä satoja kilometrejä, osa soutajista ajoi harjoituksiin ja kisoihin pitkiä taipaleita. Todella suuri kunnioitus venymisestä ja sitoutumisesta kaikille.

Miesten joukkueen tilanne näyttäää valoisalta, tasoa ja leveyttä riittää, ja tuleva kausi näyttää jo nyt erinomaiselta. Naisten joukkueeseen tarvitaan joku buusteri, mikäli haluataan nousta Jouteleen, Ikaalisen, Takon ja Sulkavan tasolle. Sulkava on tekemässä seurana uutta nousua muutaman vaatimattomamman vuoden jälkeen. Suomen soutupitäjän seura tarvitaan ehdottomasti näihin karkeloihin. Hienoa että Hekki Joskitt, Juho Tiainen kumppaneineen jaksaa edelleen puurtaa hienon lajin eteen.

Naiset soutivat Kangasniemellä sen mihin tämän hetken kuntotaso edellytti. Joukkue on uusiutumassa ja uudet soutajan hakevat nyt kokemuksia kisoista. Lisää kilsoja alle niin alkaa kulkemaan. Nuorten joukkueessa on erittän paljon potentiaalia nousta jo ensi kesänä naisten joukkueeseen, uskon että näistyä nuoristä se buusteri lopulta löytyy. Samaan todennäköisesti uskoo myös Kerava, joka kovasti tekee työtä nuorison eteen.

Nuorten joukkue souti sprintissä hopealle Keravan viedessä voiton. Sunnuntaina sijoitukset kääntyivä toisin päin Kouvolan viedessä mestaruuden.

Miesten joukkueen sarja kauden SM kisoista on kova. Neljä starttia, kolme mestaruutta ja yksi hopea. Jouteleen naisjoukkueella on sama sarja. Kangasniemellä sprintin mestaruus oli tiukoilla, soutamalla Tako ja Sulkava jäivät vain 2,3 sekuntia, mutta maalipoijurikkomuksen vuoksi tuomarineuvosto langetti joukkueille 20 sekunnin aikasakon, joka ei kumminkaan vaikuttanut mitalijärjestykseen. Kympillä Kouvola oli ylivoimainen, ero kakkoseksi soutaneeseen Sulkavaan noin 27 sekuntia. Väliaikapalvelu toimi ja saatiin tehtyä hallittu suoritus.

Sekarissa Kouvola oli sprintissä toinen ja kympillä viides. Tako vei molemmissa voiton.

Kangasniemi oli kisapaikkana hyvä, keskellä kylää ja puistoalueilla oli karheaäänisiäkin soudun seuraajia. Reitti oli perämiehille haastava, mutta Veikko ja Jore selvisivät urakasti hienosti. Jore kävin sunnuntaina ensin luotsaamassa nuoret mestaruuteen ja sen jälkeen souti mieten joukkueessa mestaruuteen. On se sälli.

Sekasarja voi hyvin, 11 joukkuetta molempina päivinä on hyvä määrä, naistenkin joukkueita oli mukavasti, mutta miesten joukkueiden tilanne on huolestuttava. Taso on kova, mutta joukkueita on vähän. Tommolansalmella viisi, Suursouduissa kolme, Kangansaniemellä viisi. Mistä tämä tilanne johtuu? Missä Joutele, Mikkeli, Evijärvi, Savonlinna, Kuopio, Virrat, koko länsirannikko….

Kahden viikon päästä Sm soutukausi on ohi. Taipalsaaren pienveneiden SM kisat on käyty ja parhaan soutuseuran titteli on selvillä. Tämän hetken pistetilanteesta ei ole hajuakaan, mutta kärkinelikko lienee Tako, Kerava, Sulkava, Kouvola. Tilanne ratkeaa perinteiseen tapaan viimeisissä kisoissa, jää nähtäväksi miten paljon seurat ovat valmiita panostamaan 30 e / hlö osallistumismaksuihin tittelin saadakseen.