TAIPALSAAREN TUNNELMIA

Taipalsaaressa käytiin  kauden päätösmestaruuskilpailut. Vuorossa oli pienveneiden 1000m sprintti ja 10 kilometrin kilpailu. Vastaavat kisat ovat keränneet viime vuosina huiman osanottajamäärän, eikä tämäkään vuosi tehnyt siihen poikkeusta. Anso lähetti kisoihin pienemmän joukkueen kun viime vuonna, mutta paljon meitä oli siitä huolimatta.

Taipalsaaren puitteet kisapaikkana on hyvä. Alkuun kisa-alue vaikutti ahtaalta, mutta hyvinhän tuonne mahduttiin.

Kävimme Reijon kanssa perjantaina tutustumassa reittiin, silloin kaikki vaikutti selvältä ja varsinkin sprintin rata näytti niin selkeältä, että ratarikkoja ei tule tapahtumaan.  Viiden kilometrin reitti oli haastava, mutta periaatteessa hyvin merkitty. Näkyvyys reittimerkiltä seuraavalle oli olemassa. 

Keli oli lauantai aamuna loistava. Lämmintä ja tuuli oli minimaalinen. Kisan aloitti sarjajärjestyksen mukaan miesten yleinen yksinsoutu, jossa ansosta oli mukana Joni Närhi. Joni paukutti kisaviikon tiistaina seurakisoissa reittiennätyksen, joten podiumille Jonin odotettiin SM kisoissa soutavan. Joni lunasti odotukset ja oli kolmas varsin hyvällä ajalla.

40 v sarjassa Liekola oli kuudes ja Jussi Aapro sijoittui sijalle 14. 

50 v sarjassa Ari Kitunen oli kahdeksas ja Reijo Niemenmaa yhdeksäs. Karpaasien välissä aikaeroa kokonaista 0,2 sekuntia. Muuramesta Kouvolan Soutajiin siirtynyt Markku Sojakka oli 13. 

60 sarjassa Lasse Gruzdaitis koki yhdenlaisen oikeusmurhan. Mies oli soutamassa selkeästi mitaleille kunnes ajautui viimeisen reittipoijun väärälle puolelle. Jarrut päälle, pakitus ja reitille takaisin kuuluttajan antaessa ymmärtää että muuten tulee hylkäys. Siinä tuhrautui aikaa sen verran paljon että sijoitus painui joukon häntäpäähän. Seuraaville ratarikkojille kuuluttaja huusi että ratarikosta tulee 20 sek aikasakko.  Loppujen lopuksi tuomarineuvosto taisi antaa ratarikkomuksen tehneille 1 sek aikasakon. Tuomareille kausi ei ollut helppo eikä tarkoitus ole nyt tyrmätä tuomarineuvoston toimintaa. Homma on kumminkin niin, että reittimerkintöjä noudattavat eivät voi olla häviäjän asemassa. Ei voi olla niin, että reittimerkintöjä rikkovat  hyötyvät siitä enemmän verrattaessa niihin, jotka virheensä huomatessa korjaavat virheensä. Sama tilanne oli esillä viime vuonna Leppävirran kisoissa. En pidä hyvänä myöskään sitä, että selostaja alkaa jakamaan rangaistuksia kisan aikana tai muutenkaan puuttuu itse suoritukseen. Lasse sai protestin jälkeen 15 se aikahyvityksen ja nousi sijalle 9. Videolta katsottaessa Lasselta tuhrautui aikaa virheensä korjaukseen noin 37 sekuntia.

70 v sarjassa Jaakko Timperi jatkoi vakuuttavaa menoa ollessaan toinen.

Naisten yleinen yksinsoutu oli viime vuonna Leppävirran kisoissa liigataistelun avainasemassa. Nyt liigaa johtanut Takon Soutajat oli ottanut opikseen ja asettanut viivalle neljä urheilijaa. Ansosta mukana oli viisi soutajaa. Anson naiset jatkoivat siitä mihin Leppävirralla jäätiin. Kolmoisvoitto jälleen. Kirsi Ekroos uusi viime vuoden mestaruuden, Suvi Pakkala hopealle ja 22 v Iida Niemi pronssille. Riitta Von Bagh oli kuudes ja tytär Venla 11. Kenelläkään kärkikolmikon naisista ei ole omaa venettä ja lainaveneitä likat olivat päässeet kokeilemaan 0-2 kertaa ennen kisaa. Huikea suoritus.

Naisten 40 v sarjassa Heidi Räihä oli kuudes.

Naisten 50 v sarjassa Markun tavoin Muuramen Urheilijoista Kouvolan Soutajiin vaihtanut Kirsi Hiljanen oli toinen ja  Riitta Von Bagh toisen kerran startanneena nappasi pronssia. Veikon kumppani Leila Perkka oli viides.

Naisten vuorosoudussa äiti Johanna ja tytär Elina Kilpeläinen voittivat mestaruuden.

Miesten 40 v parisoudussa Sistonen – Liekola kiskoivat pronssille. Voiton vei Nesteen raudankova kaksikko Kiviniemi – Söderlund.

50 v parisoudussa Anson kevyt kaksikko Kitunen – Niemenmaa oli neljäs ja  Närhi – Sorsa kuudes.

 60 v parisoudussa kisojen kuuluttajille nimenä haastava Lasse Gruzdaitis uusi viime vuoden pronssin yhdessä Veikko Nyyssösen kanssa.

Naisten parisoudussa oli mukana Ella Leino ja Tuuli Vuorentausta. Näissä likoissa on lahjoja. Soutukoululaiset ovat asenteellaan ja lahjoillaan vakuuttaneet soutukoulun opettajan. Tytöt suoriutuivat ekasta SM stratista kunnialla. Ansaittu SM kulta.

Naisten yleisessä yksinsoudussa parivaljakko Kirsi Ekroos ja Anson hengetär Anu Takala oli ennakkosuosikki sarjassaan. Kikka ja Anu vetivät huikean ajan ja voittivat sarjansa ylivoimaisesti 13 sekunnin erolla kakkoseksi sijoittuneeseen ViPan venekuntaan. Riitta ja Venla Von Bagh oli seitsemäs, Suvi Pakkala yhdessä äskettäin soutuharrastuksen aloittaneen Noora Huhtalan kanssa oli kahdeksas. Nooralla on vahva tausta fittnessurheilusta ja lisätreenin jälkeen soutukin kulkee aina vaan paremmin.

 50 v parisoudussa Sulkavan mestarit Leila Perkka ja Katri Riisiö soutivat pronssille.

18 v miesten yksinsoudussa Antti Haapanimi oli kolmas. Hiihtotaustainen Antti on lahjakas soutaja, jolla perustekniikka on hyvä. Lisäkilometrit ja pieni viilaus tekniikkaan tuovat varmasti lisävauhtia soutuun. Geenit Antilla on kohdillaan. Äiti Eeva souti naisten joukkueessa jokunen vuosi sitten. Eeva on tekemässä paluuta poikansa innoittamana.

18 v naisten yksinsoudussa Takon lahjakkuus Anniina Potkonen vei voiton, Anson Tuuli Vuorentausta oli toinen ja Anson Ella Leino kolmas. Kitusen soutuperheen toiseksi nuorin tyttö, Heidi, oli neljäs.

23 v naisten yksinsoudussa Iida Niemi räjäytti pankin. Iida sai allensa pienen säätämisen jälkeen Joni Närhen veneen, jolla ei ollut soutanut kertaakaan ennen kisaa. Iida meni ja voitti sarjansa koko kisojen naisten sarjojen nopeimmalla ajalla 5.12,5. Suoritus on yksi kovimmista koko kisoissa. Jos MeSo huomioi nuorten puuvenesoutajien suorituksia jotenkin, tämä kannattaa laittaa listoille. Anson nuorten naisten menestyksen kruunasi Elisa Kitusen kakkostila. Elisa on myös erittäin lahjakas, mutta opiskelu ja sen ohessa työssä käynti vievät aikaa urheilulta. Lisäksi Elisa toimii Olympiaprojekti Kilpeläinen – Naukkarinen ja Anson tiedottajana.

Venla Vakkari oli sarjan kuudes. Venla ehti käydä pari kertaa yksiköllä vesillä ennen kisaa, hyvä suoritus myös Venlalta.

40 v sekasarjan vuorosoudussa aviopari Johanna ja Esa Kilpeläinen voitti mestaruuden ennen Takon Paavo Salosta ja Marita Lambergia.

50 v sekasarjan vuorosoudun mestaruuden voitti Kirsi Hiljanen ja Markku Sojakka.

Sekaparisoudun yleisessä sarjassa Anson raudankova kaksikko Suvi Pakkala – Joni Närhi olivat mitalitaistelussa mukana aina viimeiselle poijulle asti, jolloin venekunta ajautui väärälle puolelle ja taistelu loppui siihen. Sijoitus lopulta kuudes. 

Sekaparisoudun 40 v sarjassa Anson toiminnanjohtaja Anuta Takala yhdessä valmentaja Mika Sistosen kanssa taisteli tiukasti voitosta, jonka vei lopulta yllätyspari Joutsenosta Harri Miettinen- Minna Hotakainen. Mika ja Anu hopealle 0,7 sek mestaruudesta. Pronssi ansolaislähtöisille Marika Laaksoselle ja Kim Turkialle, joiden nykyinen seura on Joutele.

Sekaparisoudun 50 v sarjan voitin uusivat Johanna ja Esa Kilpeläinen. Kisa-areenoille paluuta tekevä venekunta Anita Harju- Arto Alajääski oli neljäs.

 Sekaparisoudun 18 v sarjan kakkosiksi soutivat Heidi Kitunen ja Antti Haapaniemi. Soutukoulussa meteliä veneessä pitänyt venekunta suoriutui lopulta kunnialla SM startista.

 

 Naisten parisoudun mestaruuteen soutivat yllättäen Elisa Kitunen. Iida Niemi. Ennakkosuosikkipari Takosta Anniina Potkonen- Sanni Lamberg sijoittui hopealle.

 

  

10 km kisa käytiin sunnuntaina yhtä hyvissä olosuhteissa kun edellispäivän sprinttti.

 Joni Närni otti ja souti SM hopeaa kuninkuusveneluokassa miesten yksinsoudussa.

40 v yksinsoudussa soutumestari Jari Kuhno souti voittoon musertavalla erolla muihin. Liekola oli viides ja Aapro kymmenes.

 50 v yksinsoudussa Anson läntisin jäsen, Reijo Niemenmaa, teki suorituksen johon vain hän itse uskoi pystyvänsä. Reijo souti hopealle soudun suurlähettilään Sulkavan Ari Kankkusen jälkeen. Upea suoritus Reijolta. Ari Kitunen oli kahdeksas.

60 v yksinsoudussa Lasse Gruzdaitis oli viides

70 v yksinsoudussa Jaakko Timperi nappasi kolmostilan.

Naisten yleisessä yksinsoudussa Venla Von Bagh oli neljäs ja äiti Riitta seitsemäs.

Naisten 40 v yksinsoudussa Heidi Räihä oli neljäs.

Naisten 50 v yksinsoudussa Leila Perkka nappasi hopeatilan.

Miesten yleisessä parisoudussa Keu:n hämenlinnalaiskaksikko Vanamo-Nummela soutivat päätöskisassaan hienosti pronssille. Onnittelut rehdeille kavereille!

Miesten 50 v parisoudussa Närhi ja Sorsa lensivät neljänsiksi.

Naisten yleisessä parisoudussa kisa oli Kirsi Ekrosin ja Suvi Pakkalan näytöstä. Ensimmäisellä kierroksella kaksikko oli ylivoimaisessa johdossa kunnes ajautuivat ratamerkin väärälle puolelle. Jarrua, vene ymäri, uukkarit ja takaisin radalle. Aikaa meni yli puoli minuuttia. Toisen kierroksen loppupuolella uusi tilanne, jossa soutu seis johtuen toisesta venekunnasta. Näistä huolimatta mestaruus noin puolentoista minuutin erolla Evijärven venekuntaan.

 18 v miesten yksinsoudussa Antti Haapaniemi uusi edellisen päivän SM pronssin. Keravan kaksikko Fagerholm ja Tiihonen veivät kirkkaimmat mitalit.

18 v naisten yksinsoudussa uintitaustainen Tuuli Vuorentausta souti mestaruuteen 1,4 sekunnin erolla kaveriinsa Ella Leinoon. Tytöt soutivat hyvää vauhtia ja isompia mutkia ei tainnut tulla. Hienoa likat!

23 v naisten parisoudussa Iida Niemi- Elisa Kitunen soutivat mestaruuteen vankalla suorituksella.

40 v sekasarjan vuorosoudussa Esa ja Johanna Kilpeläinen vuorosoutivat mestaruuteen, saman tekivät myös Kirsi Hiljanen – Marku Sojakka 50 v sarjassa. 

Parisoudun sekasarjassa 40 v voittoon soutivat Anu Takala – Mika Sistonen. Sekaparisoutajien nopeimmalla ajalla viime vuoden tavoin.

Vastaavan veneluokan 50 v sarja viidensiksi soutivat Anita Harju- Arto Alajääski.

 

Olimme Veikon kanssa katselemassa kympin kisaa 3,5 kilometrin kohdan ”shikaanissa”.  Olihan siellä uskomattomia suorituksia. Tiedä sitten oliko reitti liian vaikea SM kisoihin. Noin puolet venekunnista mokasi kapeikkoon tulon enemmän tai vähemmän. Huutelimme ohjeita ja väliaikoja parhaamme mukaan yli seurarajojen. Yksi ei tykännyt kuulemastaan, mutta muutama soutaja tuli kiitämään tiedoista kisan jälkeen. Väliaikapalvelussa seurat voisivat tehdä yhteistyötä enemmän. Se tuo väriä kisaan ja antaa tsemppiä soutajille.

Kulosaarisoutu on viikon päästä, sitten kisakausi soudun osalta on ohi. Kausi oli värikäs ja tapahtumarikas. Sen verran oli tapahtumia, että seuraliigan pisteetkin on julkaisematta. Alustavien tietojen mukaan Takon Soutajat keräsi suurimman pistepotin, Kouvola sijoittunee kakkoseksi. Onnittelut Takolle liigan voitosta!

Toivottavasti sääntöihin tulee tarkennuksia ainakin reittirikkomuksien osalta. Mikäli oikein olen ymmärtänyt, tahaton sääntörikkomus, jonka hyöty on mitattavissa ajallisesti aiheuttaa matkakohtaisen aikasakon+ tuomarineuvoston päättämä aikasakko. Nyt 1 kilometrin matkalla annettiin yhden sekunnin  aikasakko, eli tuomarineuvosto ei antanut lisäsakkoa lainkaan. Mielestäni oikea ratkaisu olisi ollut 1 sek + 1 min. Tällöin ne, jotka pakittamalla tms tulivat takaisin radalle eivät olisi häviäjiä. Kympin kisassa tehtiin useita ratarikkoja, tiedä sitten jaettiinko aikasakkoja. Onneksi ainakaan Kirsi ja Suvi eivät menettäneet mestaruuttaan kiertäessään takaisin radalle. Sääntöjen noudattamisen linjan pitää olla tasapuolinen soutajia kohtaan.

Myös väistämissäännöt olivat vieraat joillekin soutajille ja se aiheutti meteliä vesillä ja maissa. Väliaikalähdössä hitaampi venekunta väistää nopeampaa, yhteislähdössä tilanne on toisin päin.

Hanski