LEPPÄVIRRAN TUNNELMIA

Tunnelmia Leppävirralta

 

Se on nyt kisakausi paketissa. Treenit toki jatkuu ja leikkimielinen ruskaviesti on vielä lauantaina 27.9. Samalla siivotaan venevaja talvikuntoon.

Leppävirralla meni loistokkaasti. Liigan voittoa lähdettiin hakemaan ja tuloslistojen ”alustavan silmäilyn” perusteella  se meille tuli viidennen kerran peräkkäin. Pirkan keskimatkan jälkeen näytti piirun verran epätoivoiselle, mutta hyvin menneiden Tampereen KV kisojen jälkeen päätettiin panostaa täpöllä Leppävirran kisoihin. Eihän se taloudellisesti ollut kannattavaa, mutta raha ei näytellyt nyt pääosaa. Liiga haluttiin voittaa ja se voitettiin. Monenlaista kommenttia tästä on saanut lukea ja kuulla, mutta viis niistä, vaikka tekisi mieli vähän näpäyttää. Tämä oli meidän päätös ja tahtotila koko joukkueella oli pro tasolla.

 

Kisojen valopilkku oli nuoret. Nyt lähdettiin hakemaan kokemusta tulevaisuutta ajatellen, ajalla ja sijoituksella ei ollut mitään väliä. Tärkeintä oli olla mukana. Hienosti selvisivät kaikki nuoret seurasta riippumatta. Jotkut nuorten sarjasta ovat jo ihan huipputasoa, jotkut tarvitsevat vielä kosolti kokemusta. Soutukoulua nuorille pidettiin muutama kerta, ja sitä jatketaan myös tulevaisuudessa. Pienvenesoutu on oma lajinsa, se vaatii paljon kilometrejä ennen kun energian voi käyttää eteenpäin vieväksi, eikä sitä kulu suunnan pitämiseen ja muihin teknisiin juttuihin. Kaikki oppivat lajin kunhan malttia ja tahtoa riittää. Kiitos Sara, Antti, Suvi ja Iida että olitte mukana. Harmittavasti Elisa sairastui loppumetreillä eikä voinut lähteä mukaan. Elisan tuntien hän eli täysillä mukana siitä huolimatta. Vielä syksyllä jatketaan nuorten kanssa lajin opettelua.

 

Nyt en ala käymään jokaisen soutajan suorituksia läpi, mutta muutaman haluan nostaa esille. Suvi Pakkala kävi tietääkseni 3-4 kertaa ennen kisoja pienveneellä vesillä ennen Leppävirtaa ja saavutti NYYL sarjassa hopeaa, NY23 kultaa ja kympillä NPYL Kirsi Ekroosin kanssa ylivoimainen mestaruus. Suvi on Suomen soudun suurlupaus.

 

NYYL kolmoisvoitto on harvinaista herkkua. Ainutlaatuista lienee se, että yhdestä seurasta on kyseisessä sarjassa yhdeksän soutajaa. Liigan pisteytys systeemillä oli suuri vaikutus siihen, miksi tähän ratkaisuun päädyttiin ja ”taktinen veto” kannatti urheilullisessa mielessäkin. Huikea esitys koko naisten porukalta.

 

Kirsi Ekroos oli liekeissä, voitot NYYL ja NPYL sprintissä ja triplan täydensi NPYL mestaruus kympillä. Jos Suvi on nuori lahjakkuus, niin Kirsi on ihan vähän varttuneempi lahjakkuus. Uskomaton pakkaus.

 

Parisoutupari Anu Takala ja Mika Sistonen. Pariskunnan kun laittaa samaan veneeseen niin vauhti on käsittämätön. Sprintissä painoi liigapisteurakointi, mutta pari mitalia sieltäkin. Kympin esitys oli mykistävä. Mikan pieni uho ennen starttia oli oikeutettu, voitto oli ylivoimainen ja aika kestää vertailun miesten sarjassakin.

 

MYYL sarjan Joni Närhi ja Ari Mikkelä joutuivat taipumaan sprintissä vähän, mutta kympillä alkoi kulkemaan. Ari teki paluun soutukisoihin parin välivuoden jälkeen ja motivaatio lajiin taisi taas löytyä. Joni teki loistavan suorituksen siihen nähden, mitä vaivoja ennen kisoja miehellä oli. Tästä on hyvä jatkaa ensi kauteen.

 

Liigapisteurakointiin osallistui myös seuran huoltaja Patrik Ekroos, joka souti yksiköllä ja pariairolla sprintin. Vähän hävisi vaimolleen Kirsille, muttei paljoa J Kovan työn teki myös Arposen Eki huoltajana ja aikatauluvastaavana, kaikki ehtivät viivalle ajoissa oikealla veneellä. Kiirettä piti.

 

Kiitos kaikille mukana olleille, ensi kaudella taas kisataan, katsotaan sitten mihin panostetaan, ainakin KV keskimatkalle.

 

Urheilullisesti kovia suorituksia oli muidenkin seurojen soutajilla. Takon Perttu Kivimäki nappasi hieman yllättäen sprintin mestaruuden, vaikka etukäteiskaavailuissa Perttu aika korkealle rankattiin. Kova veto, Suomen parhaimmisto Huhtasen Kimmoa lukuun ottamatta oli paikalla. Heikki, Jari ja Riku on tuttu kärkikolmikko kesän kisoista.  Kympillä Heikki nappasi voiton ennen Jaria ja Rikua.

 

Salosen Paavo urakoi kisoissa kuuden startin verran. MY40 kympin suoritus oli huima. Selvä ja ansaittu mestaruus Takon puuhamiehelle. Toivottavasti JM Valkamaa ja allekirjoittanutta ei arvota enää peräkkäin lähtemään MY40 sarjassa, muutoin tötöillään reittipoijujen kanssa jatkossakin. Näin on käynyt kaikki kaksi kertaa kun peräkkäin ollaan lähdetty. Nyt ei onneksi tapahtunut mitään fiaskoa.  

 

MPYL sarjaa hallinneet Nesteen Soutajien Jani Söderlund ja Jyrki Kiviniemi joutuivat sprintissä taipumaan hopealle, mutta kympillä kulki. Ihan omassa kastissa. Toiseksi nopein pari oli 50 v sarjan voittanut Vaali/Vaali ja kolmas 40 v sarjan voittanut Soini/Rellman. Tämä jotenkin kuvaa sitä, että lajissa voi pärjätä ikäkausiurheilijakin. Nykyinen systeemi painottaa yleisiä ja nuorten sarjoja tuplaliigapisteillä, se jonkin verran vaikutti kauden yleisen sarjan osallistumismääriin. Mutta valtaosa seuroista eivät liigasta piittaa pätkääkään, joka taas aiheuttaa sen, että soutumuodon parhaat eivät ole samassa sarjassa. Ei taida löytyä keinoa miten siihen päästäisiin.

 

Sarjoja on valtava määrä ja aika monessa sarjassa saa SM mitalin voittamatta ketään. Jakaa mielipiteitä, tiedä sitten mikä on oikea tapa. Sitä varmaan pähkäillään lokakuun seurakokouksessa. Toivottavasti sinne menee paljon porukkaa. Varmasti jaos haluaa kehittämisideoita etukäteen, olkaahan aktiivisia.

 

Hyvää syksyn jatkoa soudun harrastajille.

Hanski